Merknaam registreren & checken doe je zo: in 7 stappen

Merknaam registreren

Een merknaam registeren doe je om te voorkomen dat concurrenten en kwaadwillende jouw naam mogen gebruiken.

Bij een merknaam registratie komt meer bij kijken dan men vaak denkt, met name in juridisch opzicht.

In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het werkt. Ontdek hoe je een merknaam kan checken en registreren, wat de kosten zijn en welke regels er gelden.

Laten we beginnen!

 1. Wat is een merknaam?
 2. Wanneer wel en wanneer niet registreren
 3. Welke bescherming biedt een merknaam registratie
 4. Merknaam registreren kosten
 5. Merknaam checken op beschikbaarheid
 6. Merknaam deponeren: de regels
 7. Een merknaam registreren doe je zo

Wat is een merknaam?

Handelsnaam, bedrijfsnaam, merknaam: één pot nat zou je zeggen. Dat klopt dus niet. Het belangrijke verschil tussen een handelsnaam/bedrijfsnaam en een merknaam is dat een merknaam puur verwijst naar het product of de dienst die je aanbiedt. Een bedrijfsnaam verwijst naar de naam van je bedrijf.

 • Handelsnaam: The Coca-Cola Company. Merknaam: Coca-Cola.
 • Handelsnaam: Apple. Merknaam: MacBook.

Wanneer wel en wanneer niet registeren

We adviseren je om goed na te denken over de noodzaak om je merk te registeren.

Veel artikelen over dit onderwerp zijn geschreven door merkregistratie bureaus. Zij raden vrijwel altijd aan je naam als merk te registreren. Echter is dit niet altijd nodig, namelijk in de volgende gevallen:

 • Je werkt alleen lokaal en bent niet van plan om buiten jouw regio diensten of producten aan te bieden.
 • Je vind het niet erg als partijen buiten jouw branche of regio dezelfde naam voeren.
 • Je hebt geen intentie om te investeren in je merk.
 • Je vindt het niet erg als andere partijen een vergelijkbaar of zelfde merk en logo gebruiken.

Welke bescherming biedt een merkregistratie?

Een handelsnaam registratie bij de KvK geeft beperkte bescherming binnen een specifieke branche en regio. Merken en logo’s die onder je bedrijf vallen worden niet beschermd.

Een merknaam registratie geeft bescherming voor je naam binnen de branche waarin je actief bent.

Als je een merk registreert bij het BBIE mag niemand in de Benelux in dezelfde branche jouw merknaam (of een vergelijkbare) gebruiken.

Daarnaast heb je het recht om in actie te komen als jouw merknaam door iemand anders wordt gebruikt. Bijvoorbeeld als je hem op een website tegenkomt of zelfs als iemand hem op social media hobbymatig gebruikt.

Merknaam registreren kosten

Een merk registreren is niet gratis. Hoeveel geld moet je hiervoor opzij zetten? Hou rekening met de onderstaande merknaam registreren kosten.

 • Kosten Benelux (Nederland, België en Luxemburg met BOIP): €244
 • Kosten buiten Benelux: €668,40
 • Kosten in de EU: €850
 • Kosten vastleggen wereldwijd: vanaf €593
Merknaam checken op beschikbaarheid

Merknaam checken

Wil je jouw merknaam checken om zeker te weten dat je merknaam nog niet bezet is? Maak gratis gebruik van het merkenregister van het BOIP. Hier vind je alle deponeerde merken in de Benelux.

Indien dezelfde merknaam al geregistreerd is en ook actief is in jouw branche kan je deze helaas niet meer vastleggen. Heb je een vergelijkbare naam gevonden? Laat je merknaam checken door een merkgemachtigde.

Merknaam deponeren: de regels

Er gelden strikte regels bij een merknaam deponeren. Daarom kiezen veel ondernemers er voor om een merkenbureau in te schakelen. Een merkengemachtigde kan advies geven waardoor je de kans op afkeuring minimaliseert.

Allereerst moet een merknaam echt onderscheidend zijn. Dat wil zeggen: het mag niet lijken op of geïnspireerd zijn door een andere merknaam. Ook mag de naam niet beschrijvend zijn. Het is immers oneerlijk als een bedrijf veelgebruikte woorden kan claimen als eigendom.

Bij het logo is het belangrijk om de kleurcombinatie en lettertype zo onderscheidend mogelijk te maken.

De procedure voor een merkregistratie neemt zo’n drie maanden in beslag. Een spoedaanvraag is ook mogelijk.

Een merknaam registreren doe je zo

Merknaam registreren

Je hebt je merknaam bedacht, hij is nog beschikbaar en hij voldoet aan alle eisen. 3 keer check? Tijd om je merknaam te registeren! Dat doe je met de volgende stappen:

 • Wil je merkenrecht in Nederland, België of Luxemburg hebben? Dan registreer je je merk bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Je kunt dus niet voor bijvoorbeeld enkel Nederland je merk registeren.
 • Heb je grotere plannen en wil je je merkenrecht voor landen buiten de Benelux hebben? Dan is het Madrid systeem het juiste adres voor jou. Bij de BOIP kun je een aanvraag doen voor internationale merkregistratie.
 • Zie jij de EU als speelveld? Dan doe je een Uniemerk registratie. Dit kun je doen bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).
 • Gaat jouw merk erg lekker in Eu en zie je kansen om buiten Europa uit te breiden? Dan kom je terecht bij de WIPO. De voorwaarde hiervoor is dat je al een registratie bij de EUIPO hebt, en dus een registratie erbij neemt.

Als je eenmaal je merknaam hebt geregistreerd en hij is goedgekeurd, heb je een registratie te pakken die 10 jaar geldig is. Deze kan na 10 jaar weer worden verlengd.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close ✕
Extensies
De waardering van www.bedrijfsnaam.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 26 reviews.