Bedrijfsnaam checken & vastleggen in 7 stappen (ultieme gids)

Bedrijfsnaam checken en vastleggen

Heb jij een sterke bedrijfsnaam verzonnen? Dan ben je er bijna. De laatste stap is om je bedrijfsnaam te checken op beschikbaarheid voordat je deze kan vastleggen.

Is mijn bedrijfsnaam al in gebruik? Waar moet een bedrijfsnaam aan voldoen? In deze ultieme gids geven we uitgebreid antwoord op deze belangrijke vragen.

Voorkom problemen en spijt door je bedrijfsnaam eerst te checken om hem daarna te kunnen vastleggen. Gebruik je nieuwe bedrijfsnaam met een gerust hart na het doen van deze uitgebreide check.

Laten we beginnen!

Je bedrijfsnaam checken in 7 stappen

 1. Controleer het KVK Handelsregister
  Controleer of je bedrijfsnaam al voorkomt in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 2. Check de regelgeving voor bedrijfsnamen
  In de Handelsnaamwet staan alle regels waaraan je bedrijfsnaam moet voldoen.
 3. Inbreuk op intellectueel eigendom
  Bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) kan je checken of een bedrijf jouw naam heeft gedeponeerd als bedrijfs- of merknaam.
 4. Internationaal zoeken in Google
  Namen zijn niet altijd geregistreerd, een check in Google biedt zekerheid.
 5. Ongeschreven regels
  Met deze ongeschreven regels en tips voorkom je problemen.
 6. Domeinnaam check
  Een belangrijke stap: is de matchende domeinnaam nog vrij?
 7. Bedrijfsnaam vastleggen
  Heeft jouw bedrijfsnaam de check doorstaan? Dan kan jij je bedrijfsnaam vastleggen.

1. Controleer het KVK Handelsregister

Bedrijfsnaam checken handelsregister KVK

Begin de bedrijfsnaam check bij de Kamer van Koophandel. In het handelsregister van de KVK kun je controleren of jouw bedrijfsnaam al wordt gebruikt.

Tips bij het zoeken in het KvK handelsregister

 • Mijn naam is al geregistreerd in het handelsregister
  Dit is niet altijd een probleem. Vaak kan je de naam alsnog vastleggen. Een bekend voorbeeld is het Ajax schoonmaakmiddel, Ajax brandblussers en Ajax de voetbalclub. Alleen als er verwarring kan ontstaan bij het publiek mag je dezelfde naam niet gebruiken. Doorgaans komt het er op neer dat je in een andere regio actief moet zijn of compleet andere diensten en producten moet aanbieden.
 • Meerdere bedrijfsnamen
  Bij de resultaten zie je altijd eerst de hoofd-bedrijfsnaam, met daaronder de eventuele extra bedrijfsnamen. Eén bedrijf kan dus meerdere bedrijfsnamen hebben.
 • Meerdere woorden in je naam
  Maak je zoekopdracht zo specifiek mogelijk om zoekresultaten te verkleinen. Bestaat je naam uit meerdere woorden? Zoek dan op alle woorden en vooral op het meest onderscheidende deel van deze naam.
 • Cijfers of speciale leestekens
  De tool kan niet goed zoeken op cijfers of leestekens. Soms krijg je dus niet alle resultaten goed te zien. Om problemen te voorkomen kan je de de bedrijfsnaam op verschillende manieren spellen. Bijvoorbeeld als je cijfers of leestekens gebruikt.
  Tip: Schrijf getallen uit en zoek op de cijfers. Zoek namen zonder en met verbindingsstreepje.

Bedrijfsnaam incl. logo en domeinnaam

Het is knap lastig om een bedrijfsnaam te bedenken. Hulp nodig? Laat je inspireren door onze collectie kant en klare bedrijfsnamen. Je koopt een bedrijfsnaam + domeinnaam + logo al vanaf €399. Hiermee kickstart je jouw bedrijf vandaag nog met een sterk merk.

Bekijk hier alle 250+ beschikbare bedrijfsnamen

 399,-
 399,-
 899,-
 899,-
 899,-
 899,-
Verkocht
 899,-
 899,-
Bekijk 250+ bedrijfsnamen

2. Check de regelgeving voor bedrijfsnamen

De officiële term van een bedrijfsnaam is ‘handelsnaam’. Handelsnamen worden beschermd in de Handelsnaamwet. In deze wet staan alle regels waaraan je bedrijfsnaam moet voldoen. Hieronder staan alle regels op een rijtje.

Eerlijkheid en transparantie
De regels voor bedrijfsnamen zijn voornamelijk gericht op eerlijkheid en transparantie. Dat betekend dat je naam het publiek niet mag misleiden.

 • Doe je niet groter of anders voor dan dat je bent. Noem je eenmanszaak geen ‘Pieter & Partners’, ‘Pieter BV’, ‘Stichting Pieter’ of ‘Pieter Fonds’.
 • Vermijd beschermde titels en noemers zoals bank, architect, accountant, advocaat, notaris, arts, apotheker, verpleegkundige, gerechtsdeurwaarder en beëdigd tolk. Dat kan wel als je geregistreerd bent in het wettelijk register van die beroepsgroep.
 • Gebruik niet de volledige naam van een ander persoon in je bedrijfsnaam. Dit schept verwarring over wie de eigenaar is van het bedrijf.
 • Kies geen bedrijfsnaam met een merknaam van een ander bedrijf of een naam die daarop lijkt. Dit is vooral belangrijk bij de geregistreerde merken die we in de volgende stap behandelen. Als jouw naam wel voorkomt in het handelsregister maar niet officieel geregistreerd is als merk is het belangrijk dat je niet dezelfde diensten of producten levert.
 • Alleen de leestekens @ & + – zijn toegestaan.
3. Inbreuk op intellectueel eigendom

Merkregister controleren op merknaam

Deze check is belangrijk en kan je absoluut niet overslaan. Check de beschikbaarheid van de merknaam voordat je definitief je bedrijfsnaam kiest. Je bent zelf niet verplicht om je bedrijfsnaam als merk te registreren, maar wel om te controleren of iemand anders dit al gedaan heeft. Deze informatie vind je bij het BOIP Merkenregister (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom).

Is je bedrijfsnaam al in gebruik of twijfel je? Laat dan een merkregistratie onderzoek uitvoeren door een merkenbureau. Een merkregistratie specialist geeft uitsluitsel en kan je advies geven bij het bedenken van een passende naam.

4. Internationaal zoeken in Google

Niet alle merk-, product- en bedrijfsnamen zijn geregistreerd. Wil je zeker zijn dat jouw naam nog niet wordt gebruikt? Typ dan je verzonnen bedrijfsnaam in bij Google.

Richt jouw bedrijf zich op de internationale markt? Dan is deze stap onmisbaar om er zeker van te zijn dat je naam niet al gebruikt wordt. Het is geen probleem als een bedrijf in het buitenland dezelfde bedrijfsnaam gebruikt als deze alleen lokaal opereert. Is deze onderneming ook actief in Nederland? Dan zou dit problemen kunnen veroorzaken.

5. Ongeschreven regels

De officiële regels zorgen er niet voor dat jij alsnog een grote fout kunt maken. Volg de onderstaande ongeschreven regels en voorkom dure naamsveranderingen.

 • Voorkom groeiproblemen
  De naam van “Bert’s Airco Reparatie Den Haag” moet veranderen als Bert zijn bedrijf verkoopt aan Jan, actief wordt buiten Den Haag of besluit om tevens airco’s te gaan verkopen.
 • Internationalisering
  Wil jij je in de toekomst ook gaan richten op de internationale markt? Zorg dan voor een passende die anderstaligen makkelijk kunnen onthouden en uitspreken.
 • Woorden met een dubbele betekenis
  Sommige woorden hebben meerdere betekenissen. Je wilt niet dat er per ongeluk een scheldwoord of racistische uiting in je naam staat. Controleer de betekenis in andere talen en in straattaal. Typ in Google apart alle woorden van je bedrijfsnaam en zet er los ‘vertaling’ achter. Hiermee kan je de eventuele betekenis van de woorden in andere talen opzoeken. Zoek vervolgens de woorden op in het Straatwoordenboek en Urban Dictionary.
 • Vermijd trends en rages
  Toen “Millennium Diner” in 1999 werd geopend, klonk het actueel. Eén jaar later klinkt het gedateerd.
 • Spelling en uitspraak
  Zorg er ten alle tijden voor dat je naam makkelijk is om te spellen, onthouden en uit te spreken.
 • Matchende domeinnaam
  Bij voorkeur ben je in het bezit van de domeinnaam die 1-op-1 matcht met je bedrijfsnaam. Wil jij je gaan richten op de internationale markt? Zorg er voor dat je de .nl en .com registreert.
6. Domeinnaam check

Deze stap kan soms lastig zijn maar is essentieel. Vrijwel alle sterke domeinnamen zijn al bezet en het aantal beschikbare domeinen wordt alleen maar kleiner. Heeft jouw bedrijfsnaam alle voorgaande stappen doorstaan? Doe dan een domeinnaam check bij SIDN. Typ de door jouw gewenste bedrijfsnaam in en check of de 1-op-1 matchende .nl domeinnaam vrij is.

Als je je gaat richten op de internationale markt dan raden we een .com domeinnaam aan. Check dan via Cloud86 of de matchende .com domeinnaam nog vrij is. Bij voorkeur registreer je de .com en de .nl domeinnaam.

Bedrijfsnaam incl. logo en domeinnaam

Het is knap lastig om een bedrijfsnaam te bedenken. Hulp nodig? Laat je inspireren door onze collectie kant en klare bedrijfsnamen. Je koopt een bedrijfsnaam + domeinnaam + logo al vanaf €399. Hiermee kickstart je jouw bedrijf vandaag nog met een sterk merk.

Bekijk hier alle 250+ beschikbare bedrijfsnamen

Weekdeal
Oorspronkelijke prijs was: € 899.Huidige prijs is: € 750.,-
 399,-
 899,-
 899,-
Verkocht
Verkocht
 899,-
 899,-
Bekijk 250+ bedrijfsnamen
7. Bedrijfsnaam vastleggen

Gefeliciteerd als jouw naam alle checks heeft doorstaan! Nu is het tijd voor het vastleggen van je bedrijfsnaam. Je kunt je bedrijfsnaam vastleggen bij diverse instanties. Bepaal voor jezelf in welke mate je jouw naam wilt beschermen.

 • Kamer van Koophandel
  Het begint met het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Bij je inschrijving geef je jouw bedrijfsnaam op. Wij raden iedereen aan om op zijn minst de bedrijfsnaam aan te melden bij de KvK. Als je al staat ingeschreven bij de KvK dan kan je eenvoudig meerdere KvK handelsnamen toevoegen aan je huidige inschrijving.
 • BBIE
  Wil je je naam als merk beschermen? Dan moet je naam eerst worden goedgekeurd. Na goedkeuring krijg je het exclusieve recht op het gebruik van je merknaam. Een merknaam vastleggen binnen de Benelux voor een periode van 10 jaar kan vanaf € 244.
 • EUIPO
  Bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie kan je een merk registreren voor alle landen binnen de Europese Unie vanaf € 850.
 • Domeinnaam registreren
  Een domeinnaam vastleggen doe je bij een hostingbedrijf naar keuze. Wij brengen al onze domeinen en pakketten onder bij Vimexx. Hier kan je zowel Nederlandse als Internationale domein extensies registreren.

Heb je jouw bedrijfsnaam kunnen checken en vastleggen? Laat het ons weten in de comments.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close ✕
Extensies
De waardering van www.bedrijfsnaam.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 26 reviews.