Wil je freelancer of zzp’er worden in Nederland? Een carrière opbouwen waar je zelf bepaalt welke diensten je aanbiedt, wat je uurtarief is en de vrijheid hebt om je eigen agenda te vullen.
Klinkt dit goed? Dan is zzp’er worden wat voor jou.
In dit artikel belichten we de 9 stappen die nodig zijn om goed voorbereid als freelancer of zzp’er aan de slag te gaan.
Laten we beginnen!
- Goede voorbereiding is het halve werk
- Je uurtarief bepalen
- Rechtsvorm bepalen
- Bedrijfsnaam bedenken
- Inschrijven KvK handelsregister
- Bedenk je huisstijl
- Een administratie opzetten
- Zzp verzekeringen
- Zzp & freelance opdrachten vinden
1. ZZP’er worden? Goede voorbereiding is het halve werk
Maar liefst 40% van de zzp’ers slaagt uiteindelijk niet met hun onderneming door gebrekkige voorbereiding. Neem dus echt even de tijd om jezelf goed voor te bereiden. Zo verhoog je de kans op succes.
Een onderneming opzetten en zzp’er of freelancer worden doe je niet zomaar. Je kunt het zien als het kopen van een huis. Je ziet een leuke woning op de huizenmarkt en je raakt geïnteresseerd in het idee om daar te gaan wonen. Je bekijkt uitgebreid de foto’s, de plattegrond, onderzoekt de buurt en de faciliteiten, berekent hoeveel de hypotheek zou worden en maakt daarna een afspraak met de makelaar om de woning te gaan bezichtigen.
Hetzelfde geldt voor je bedrijf. Hoe bereid je je dan voor op het ondernemerschap Door een goed doordacht plan uit te werken.
Je bedenkt wat voor product of dienst je gaat aanbieden, wie je doelgroep is, wie je concurrenten zijn, wat jouw bedrijf uniek maakt en welke investeringen er nodig zijn. Als je dit in een plan verwerkt, heb je gelijk je bedrijfsplan klaar.
2. Zoveel ben je waard: het uurtarief bepalen
Wanneer je in loondienst gaat, heb je als voordeel dat het salaris al bepaald is (afgezien van het feit dat je misschien onderhandeld).
Naarmate je langer aan het ondernemen bent, kun je stap voor stap je uurtarief gaan verhogen, maar aan het begin is het goed om te onderzoeken wat een gemiddeld uurtarief is voor jouw branche.
Jouw ervaring is hierin uiteraard ook bepalend. Als je nieuw bent in het vak, is het logisch om iets onder het gemiddelde te gaan zitten.
Als je na lange tijd loondienst besluit om voor jezelf te beginnen, kun je op of boven het gemiddelde zitten. Je kunt hierbij kiezen om een vast uurtarief te bepalen, maar pakketprijzen of vanaf prijzen zijn ook gebruikelijk.
3. Rechtsvorm bepalen: samen of alleen?
Als je je uiteindelijk gaat inschrijven bij KvK, moet je vooraf aangeven wat voor rechtsvorm je onderneming wordt. Je kunt hierbij kiezen uit meerdere rechtsvormen.
Tijdens het bedenken van je product of dienst kan het zijn dat je het niet alleen wilt doen. Misschien heb je op een avond met een paar vrienden een briljant product bedacht die jullie op de markt willen zetten. Dan is het goed om naar de passende rechtsvorm te kijken.
Met meerdere mensen kom je al snel uit op een VOF (Vennootschap onder Firma), BV (Besloten Vennootschap) of een Stichting. Wanneer je met meerdere mensen gaat ondernemen, is het belangrijk om uiteraard goede afspraken te maken over verantwoordelijkheden en taakverdelingen, maar ook over het financiële gedeelte. Mochten jullie onverhoopt in de toekomst toch je eigen pad willen bewandelen, dan zijn jullie allen verantwoordelijk voor de overgebleven schulden.
Wil je liever zelfstandig ondernemen of wil je wel samenwerken met anderen maar zonder verplichtingen? Dan kun je zzp’er worden en kies je voor een eenmanszaak. Noem jezelf zzp’er of freelancer, er is namelijk geen verschil tussen de begrippen zzp en freelance.
4. Bedrijfsnaam bedenken
Waar ouders besluiten om hun kinderen de meest unieke namen te geven, blijven ondernemers ook niet achter. En dat is niet zo gek. Je wilt graag opvallen met je bedrijf, je wilt dat je doelgroep je bedrijf onthoudt. Een pakkende bedrijfsnaam draagt hier zeker aan bij. Een goede bedrijfsnaam is makkelijk te koppelen aan jouw product of dienst, is kort en krachtig en vooral goed te onthouden.
Voorkom dat je naam een gebrek aan inspanning en creativiteit uitstraalt. Neem er echt even de tijd voor. Daarnaast is het ook belangrijk dat je controleert of de naam nog beschikbaar is. Heb je wel enkele ideeën, maar kun je niet tot een concrete naam komen die echt bij jouw onderneming past? Laat ons dan helpen!
5. Inschrijven KvK handelsregister
Oké, als je op dit punt bent gekomen, heb je dus bovenstaande stappen kunnen afvinken. Het is tijd voor voor het inschrijven in het KvK handelsregister.
Gefeliciteerd! Hoe werkt een inschrijving? Je gaat je eerst online inschrijven bij het Handelsregister. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet, want dit is ook gelijk de manier om je bedrijfsnaam vast te leggen. In het Handelsregister lever je ook je gegevens aan zoals jouw werkplek en de branche waarin je gaat werken en maak je vervolgens een afspraak om de inschrijving af te ronden op het KvK-kantoor bij jou in de buurt. Let op: een inschrijving kost € 50 en kan alleen gepind worden.
Tijdens die afspraak worden jouw gegevens gecontroleerd en worden er eventueel vragen gesteld om jouw product of dienst te verduidelijken. Daarna is het een kwestie van een handtekening zetten en met het bewijs van inschrijving en een informatiemapje naar huis gaan, waar als het goed is de champagne al koud staat om het te vieren!
6. Bedenk je huisstijl
Je bent er nu al bijna! De volgende stap is een leuk en creatief proces en belangrijk voor de uitstraling van je bedrijf. Het oogt professioneel om een huisstijl te ontwerpen.
Onder huisstijl vallen je logo, je website, visitekaartjes en sociale mediakanalen. Het is verstandig om eerst je logo te laten ontwerpen, zodat je de rest van je huisstijl daarop kunt baseren (bijvoorbeeld het lettertype of het kleurenpalet).
Je kunt zelf gaan prutsen met de huisstijl, maar we adviseren om een professionele vormgever in te huren. Die heeft vaak aan jouw ideeën en antwoorden voldoende om een mooie huisstijl te ontwerpen.
7. Tijd voor administratie
Helaas kun je geen zzp’er worden zonder administratie. De administratie vinden veel ondernemers het saaiste gedeelte. Het is verplicht om ieder kwartaal belastingaangifte te doen waarbij je doorgeeft wat je omzet is. Je kunt hiervoor een professional inschakelen die dit voor je uit handen neemt.
Met basiskennis en facturatie en administratie software zoals Moneybird kan je deze klus ook zelf klaren. Als je ervoor zorgt dat je alle facturen en bonnetjes netjes in een overzicht bewaart, bespaar je jezelf een hoop moeite.
Vind je het lastig om de eerste keer administratie te doen voor je onderneming? De KvK organiseert regelmatig gratis Webinars over de administratie en geeft hierbij tips.
8. Zzp verzekeringen
Een zorgverzekering is voor iedereen verplicht, ondernemer of niet. Overige verzekeringen zijn optioneel. De meest afgesloten verzekering voor zzp’ers en freelancers is de zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering zzp / beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp. Met een aansprakelijkheidsverzekering zzp ben je verzekerd voor schade die je aan andermans spullen veroorzaakt.
Het kan echter ook gebeuren dat je ziek wordt of dat je met andere omstandigheden te maken krijgt waardoor je een tijd niet kunt werken. Een nadeel van ondernemerschap is dat er dan gelijk geen geld meer binnenkomt.
Gelukkig zijn er in Nederland ook enkele verzekeringen speciaal voor ondernemers beschikbaar die je dan uit de brand helpen. Voorbeelden zijn SharePeople en Broodfonds, waarbij ondernemers maandelijks een bedrag inzetten om een potje op te bouwen voor arbeidsongeschiktheid.
9. Zzp en Freelance opdrachten vinden
Aan het begin zal je zelf actief bezig zijn met acquisitie. Maar hoe vind je goede freelance en zzp opdrachten? Door je in te schrijven op verschillende platforms! Enkele voorbeelden van deze platforms zijn:
Je maakt hier een profiel aan en zet duidelijk in je omschrijving wat je producten en diensten zijn. Bij bovenste twee platforms moet je een abonnement afsluiten om onbeperkt te kunnen reageren op opdrachten. Dit is even een investering, maar naarmate je een paar deals hebt gesloten en je resultaten naar tevredenheid levert, zal je merken dat ze bij je terugkomen. Kortom het is een mooie manier om een klantenkring op te bouwen!
Dit zijn de 9 stappen die leiden naar het starten van je onderneming. Heb je vragen over zzp’er of freelancer worden of kom je er maar niet uit om een goede bedrijfsnaam te bedenken? Wij staan voor je klaar met advies!
Deel het bericht "Freelancer of ZZP’er worden in Nederland doe je zo! (9 stappen)"