Een originele merknaam bedenken doe je zo (7 tips)

Vind je het lastig om een originele merknaam te bedenken? Je bent zeker niet de enige. Gelukkig is er hulp!

In dit artikel zetten we de 7 tips uiteen die je als richtlijn kunt gebruiken om een originele merknaam te bedenken. Neem hier echt even de tijd voor want onderzoek wijst uit dat merknamen directe invloed hebben op verkoopcijfers.

Laten we beginnen!

 1. Maak een mindmap
 2. Een beschrijvende of een abstracte naam?
 3. Maak je merknaam tijdloos
 4. Durf op te vallen
 5. Blijf jezelf
 6. Merknaam checken
 7. Merknaam registreren en vastleggen
 8. Bonus: infographic merknaam bedenken (stappenplan)

1. Maak een mindmap voor je merknaam

Start het proces met een mindmap met alle woorden die bij je opkomen als je denkt aan je merk. Woorden die betrekking hebben op je bedrijf, winkel, product of service. Gebruik woorden die een hint, gevoel, emotie, kracht of unieke eigenschap van je bedrijf overbrengen.

Hou ook rekening met je doelgroep. Ontwikkel je een merknaam voor een oudere doelgroep? Verwerk dan geen jonge, hippe taal in je merknaam. Richt je je juist op een jongere doelgroep? Wees dan speels met woorden.

Onze favoriete (gratis) tool om mindmaps te maken is Miro Mindmap.

Bedrijfsnaam incl. logo en domeinnaam

Het is knap lastig om een bedrijfsnaam te bedenken. Hulp nodig? Laat je inspireren door onze collectie kant en klare bedrijfsnamen. Je koopt een bedrijfsnaam + domeinnaam + logo al vanaf €399. Hiermee kickstart je jouw bedrijf vandaag nog met een sterk merk.

Bekijk hier alle 350+ beschikbare bedrijfsnamen

Verkocht
 899,-
Verkocht
 899,-
 899,-
 899,-
 899,-
 399,-
 399,-
Bekijk 250+ bedrijfsnamen

2. Een beschrijvende of abstracte merknaam?

Veel ondernemers willen hun merknaam beschrijvend maken. Je kent ze wel, van die namen die helemaal niets aan de fantasie overlaten. Als voorbeeld is de naam ‘Ongediertebestrijder’ veel té beschrijvend. Een merknaam als ‘Buzzkill’ of ‘Bug Busters’ is sterker, prikkelt de fantasie en verklapt niet alles.

Vind balans in hoe beschrijvend je jouw merknaam wilt maken. Een hint is sterker dan een volledige beschrijving.

Beschrijvende merken worden vaak afgekeurd bij een merkregistratie omdat ze weinig onderscheidend vermogen hebben. Bovendien moet een beschrijvende naam veranderd worden als het product of dienstaanbod op den duur wijzigt.

3.  Maak je merknaam tijdloos

Hou er rekening mee dat jouw merk er over 5 jaar heel anders uitziet. Producten, diensten, trends en doelgroepen kunnen snel veranderen. Zeker als je bedrijf groeit.

Als je jouw naam koppelt aan een trend, locatie, product of dienst kan dat ervoor zorgen dat je jezelf inkadert.

Bijvoorbeeld: de naam ‘Haagse fietskoning’ beperkt in locatie, service en product aanbod. Als dit bedrijf uitbreid naar andere locaties of ook scooters gaat verhuren dan is deze naam te beperkend. 

4. Durf op te vallen

Dit klinkt logisch, maar is lastiger dan je denkt. Er zijn jaarlijks veel mensen die een merk proberen op te zetten. Dat betekent dat er jaarlijks veel merknamen worden gelanceerd. Slechts een klein percentage van al die namen blijft daadwerkelijk hangen. Waar ligt dat aan? Onder andere aan een prikkelende naam.

De best presterende merknamen zijn kort, krachtig en makkelijk te onthouden. Als je je bedenkt welke namen je hebt onthouden afgelopen tijd, wat zijn dan die factoren geweest? Misschien was het een aparte naam of zat er humor in. Het kan soms leuk zijn om een woordgrapje in de merknaam te verwerken.

Als je creatief bent, kun je een merknaam verzinnen die mensen als een werkwoord kunnen gebruiken (bijvoorbeeld ‘even Netflixen’). Aan de andere kant is simpel soms ook de beste oplossing. Met je merknaam zeggen waar je merk op staat wordt vaak ook positief opgevat. Zo gingen deze bedrijven je ook voor:

 • Snackbar ‘Hans en frietje’ in Loenen en Mijdrecht
 • Restaurant ‘Asjemenu’ in Den Bosch
 • Praktijk ‘Yogaatielekker’ in Haarlem
 • Snackbar ‘Piepers en paupers’ in Veenhuizen
5. Blijf lekker jezelf

Het is verleidelijk om mee te gaan met alle commotie die sommige merken met zich meebrengen. Je hebt Nederlandse merken die internationaal zijn gegaan en waarvan je soms bent vergeten dat hun oorsprong in ons koude kikkerlandje ligt.

Ga voor jezelf na of je ook die ambitie hebt, of er echt een Nederlands merk van wil maken. In het laatste geval is het ook verstandig om lekker jezelf te blijven in de merknaam.

Nederlanders zijn over het algemeen een vrij nuchter volk. We hebben humor, maar het moet niet te gek worden. Houd in je achterhoofd dat jij degene bent die het merk representeert, het moet bij je passen en de doelgroep moet kunnen begrijpen dat ze de merknaam aan jouw merk kunnen koppelen.

6. Merknaam checken: controleer de beschikbaarheid 

Merknaam checken

Voordat je jouw merknaam definitief in gebruik neemt is het belangrijk om de merknaam te checken op beschikbaarheid.

Je kunt online eenvoudig zelf het Merkenregister van het BOIP checken. Typ de naam in en kijk goed naar eventuele zoekresultaten. Met deze gratis tool vind je alle gedeponeerde merken uit de hele wereld die geldig zijn in de Benelux.

7. Merknaam registreren en vastleggen

Merknaam registreren

Als je de perfect naam hebt gevonden dan kan je deze beschermen door de merknaam te registreren. Hiermee voorkom je dat anderen jouw naam of logo kunnen gebruiken.

Door je bedrijf te registreren bij de KvK bescherm je de handelsnaam. Daarmee bescherm je niet je merk en logo.

Een merknaam kan je deponeren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Als je naam onderscheidend genoeg is en word goedgekeurd is je merknaam beschermd. Dat betekend dat niemand binnen de Benelux dezelfde (of een vergelijkbare merknaam) mag gebruiken.

Een merknaam registratie (Benelux) voor 10 jaar kost €244.

Als je merkregistratie voor de Benelux is goedgekeurd kan de naam eventueel ook internationaal vastleggen. Een internationaal merkregistratie kun je laten uitvoeren bij World Intellectual Property Organisation (WIPO).

Bonus: merknaam bedenken infographic (stappenplan)

Lees ook ons artikel ‘bedrijfsnaam bedenken‘ voor veel meer tips & tricks. 

Deel deze infographic op je website

Bedrijfsnaam incl. logo en domeinnaam

Het is knap lastig om een bedrijfsnaam te bedenken. Hulp nodig? Laat je inspireren door onze collectie kant en klare bedrijfsnamen. Je koopt een bedrijfsnaam + domeinnaam + logo al vanaf €399. Hiermee kickstart je jouw bedrijf vandaag nog met een sterk merk.

Bekijk hier alle 350+ beschikbare bedrijfsnamen

 399,-
 399,-
 399,-
Verkocht
 899,-
 899,-
 399,-
 899,-
Bekijk 250+ bedrijfsnamen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close ✕
Extensies
De waardering van www.bedrijfsnaam.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 27 reviews.