Een eigen bedrijf starten doe je zo: in 7 stappen (stappenplan)

Eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten, hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel zetten we de belangrijke stappen die je moet nemen voor je op een rij. Een goed begin is het halve werk! Laten we beginnen.

Direct meer weten over een specifieke stap? Klik hieronder op een onderwerp om daar naar toe te gaan:

 1. Ontwikkel een dienst of product
 2. Doe marktonderzoek
 3. Ondernemingsplan schrijven
 4. Kies een rechtsvorm
 5. Inschrijven bij de KvK
 6. Bedenk een bedrijfsnaam en maak een logo en website
 7. Start een administratie
 8. Verzekeringen en wettelijke eisen

Stap 1: Ontwikkel een dienst of product

Het begint allemaal bij een idee. Een manier waarop jij je passie en vaardigheden kunt omtoveren tot een product of dienst die je aan een doelgroep kunt bieden. Maar valt de uitwerking van jouw idee ook daadwerkelijk in de smaak? Het is eerst tijd om te gaan testen of het resultaat net zo briljant is als je in gedachte had. Trommel familie en vrienden op en pitch je idee, laat ze kennismaken met jouw product of dienst. Enthousiaste reacties? Op naar de volgende stap!

Stap 2: Doe marktonderzoek

Je product of dienst gaat succesvol worden, dit voel je in hart en nieren. Toch is het goed om marktonderzoek te doen. Een marktonderzoek is de manier om in te spelen op de behoefte van je doelgroep. Het is goed om te onderzoeken hoe jij je product of dienst zo kunt aanbieden, dat je doelgroep geïnteresseerd raakt. Je moet je doelgroep goed leren kennen, weten wat haar behoefte is, en haar een oplossing bieden voor een probleem die ze misschien heeft, maar nog niet van bewust is. Met een marktonderzoek laat je tevens aan toekomstige investeerders zien dat je hebt nagedacht over het starten van je bedrijf, en aantoont waarom ze in je moeten investeren.

Stap 3: Ondernemingsplan plan schrijven

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht maar wel aan te raden om succesvol een eigen bedrijf te starten. Hierin leg je onder andere vast wat je product of dienst zal zijn, hoe en bij wie je het wilt aanbieden en hoe je de toekomst van je onderneming ziet. Een belangrijk onderdeel hierin is het financieel plan. Je voorspelt hierin wat je omzet zal zijn, maar ook hoeveel je in je bedrijf gaat investeren. Het plan helpt je om overzicht te krijgen in je onderneming, maar ook om eventuele leningen te krijgen van banken of investeerders.

Stap 4: Kies een rechtsvorm

Ga je zelf je bedrijf starten of heb je zakelijke partners? Dat zijn vragen die je stelt bij het kiezen van de juiste rechtsvorm. Ga je in je eentje een bedrijf starten? Dan kies je veelal voor een eenmanszaak. Bij meerdere personen kunnen jullie kiezen voor een VOF of een BV. Meer hierover kun je lezen op de website van KvK.

Stap 5: Inschrijven bij de KvK

Je hebt je naam geregistreerd, maar daarmee ben je er nog niet. Het is nu ook belangrijk dat KvK ervan op de hoogte is dat je je bedrijf gaat starten. Je kunt op de website van KvK alvast je gegevens invoeren en een afspraak inplannen op een KvK-kantoor bij jou in de buurt. Op kantoor neemt een medewerker gezamenlijk de gegevens door om te kijken of ze kloppen en maak je met €50 je inschrijving bij KvK rond.

Stap 6: Bedenk een bedrijfsnaam en maak een logo en website

Er is tussendoor ook ruimte voor het creatieve proces. Bij een bedrijf hoort namelijk ook een unieke bedrijfsnaam en logo. Een naam kies je niet zomaar. Het doel is uiteraard om je onderneming gelijk in te schrijven onder een bedrijfsnaam die niet meer veranderd hoeft te worden. Een goede bedrijfsnaam:

 • Is uniek en blijft hangen bij de doelgroep
 • Zegt ook al iets over je product of dienst
 • Past ook bij jou als ondernemer
 • Is bij voorkeur niet je naam
 • Is niet te lang, dus bij voorkeur kort en pakkend

Heb je je bedrijfsnaam bedacht? Registreer hem dan gelijk bij de KvK en als domeinnaam. Daarmee voorkom je dat de naam straks al door een andere ondernemer wordt gebruikt.

Als je nog wat creativiteit over hebt, kun je ook alvast nadenken over je logo. Maak hier geen uitgebreid kunstwerk van, houd dit ook zo simpel mogelijk. Daarnaast kan een website ook handig zijn, als digitaal visitekaartje waar je doelgroep je kan vinden en meer informatie kan krijgen over jouw onderneming.

Bedrijfsnaam incl. logo en domeinnaam

Het is knap lastig om een bedrijfsnaam te bedenken. Hulp nodig? Laat je inspireren door onze collectie kant en klare bedrijfsnamen. Je koopt een bedrijfsnaam + domeinnaam + logo al vanaf €399. Hiermee kickstart je jouw bedrijf vandaag nog met een sterk merk.

Bekijk hier alle 250+ beschikbare bedrijfsnamen

 899,-
 899,-
 899,-
Weekdeal
Oorspronkelijke prijs was: € 399.Huidige prijs is: € 299.,-
 399,-
 899,-
 899,-
 899,-
Verkocht
Bekijk 250+ bedrijfsnamen
7.  Start een administratie

Administratie is een groot onderdeel van ondernemen. Je stuurt maandelijks facturen naar je klanten/opdrachtgevers ( het leuke gedeelte) en moet een keer in de zoveel maanden aangifte doen bij de belasting (het minder leuke gedeelte). Zorg er dus voor dat je je administratie gelijk op orde hebt, dat scheelt elk kwartaal weer gestress. Je kunt ervoor kiezen om een boekhouder in te huren die deze zaken regelt, maar dan ben je wel een aanzienlijk bedrag per maand kwijt. Een goedkopere manier om je administratie te regelen, is via Moneybird. Dit is een administratie programma waarin je offertes en facturen kan maken en versturen, en elk kwartaal de belastingaangifte kan doen.

Stap 8: Onderzoek verzekeringen en controleer wettelijke eisen

Hoeveel vrijheid en energie je ook krijgt van ondernemen, er zijn ook een paar nadelen te noemen. Zo heb je niet automatisch een pensioenopbouw en ben je ook niet automatisch verzekerd bij arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte. Het is daarom ook belangrijk dat je dit van tevoren uitzoekt. Je kunt bijvoorbeeld gaan sparen voor je pensioen, door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Daarnaast zijn er ook een aantal partijen die een collectief potje hebben opgezet. Een voorbeeld is SharePeople, waarbij je maandelijks geld kunt inleggen dat uitgekeerd wordt op het moment dat je langdurig ziek wordt.

Bedrijfsnaam incl. logo en domeinnaam

Het is knap lastig om een bedrijfsnaam te bedenken. Hulp nodig? Laat je inspireren door onze collectie kant en klare bedrijfsnamen. Je koopt een bedrijfsnaam + domeinnaam + logo al vanaf €399. Hiermee kickstart je jouw bedrijf vandaag nog met een sterk merk.

Bekijk hier alle 250+ beschikbare bedrijfsnamen

 1250,-
 899,-
 899,-
 899,-
Verkocht
 399,-
 899,-
 899,-
 399,-
Bekijk 250+ bedrijfsnamen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close ✕
Extensies
De waardering van www.bedrijfsnaam.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 26 reviews.