Zzp & Freelance opdrachten? De 11 beste platforms in 2023

Freelance & zzp opdrachten

Laten we eerlijk zijn: als beginnende freelancer of zzp’er komen de opdrachten niet aanwaaien. Ondernemen is hard werken, vooral als je from scratch begint met je bedrijf en dus nog geen klantenbestand hebt opgebouwd.

Gelukkig zijn er diverse platforms waar je kan reageren op freelance en zzp opdrachten. Als je slim te werk gaat kun je hiermee een groot klantenbestand mee opbouwen. In dit blog hebben wij de op 11 beste websites voor je op een rijtje gezet waar je als freelancer een vliegende start mee kunt maken.

Wat zijn platforms voor zzp en freelance opdrachten?

Zzp en freelance platforms zijn gemaakt om opdrachtgevers en freelancers met elkaar te verbinden. Waar je normaliter als werknemer in loondienst op een baan solliciteert en wordt aangenomen, zijn deze platformen geschikt voor freelancers of zzp’ers die op zoek zijn naar opdrachtgevers. Als een soort uitzendbureau voor freelancers.

Maak een overtuigend profiel

Opdrachtgevers kiezen kandidaten op basis van profielen. Als jij je kansen op een opdracht drastisch wilt vergoten zorg je voor een overtuigend profiel. Volg de onderstaande stappen;

  • Maak een account aan op een website en vul je profiel in
  • Zorg altijd voor een scherpe, professionele profielfoto
  • Overtuig potentiële opdrachtgevers met een krachtige (biografie) tekst
  • Vul je profiel aan met portfolio items – laat alleen je sterkste werk zien
  • Verzamel zo snel mogelijk positieve reviews van opdrachtgevers
  • Freelancers en zzp’ers met een sterk merk worden door opdrachtgevers direct serieus genomen. Zorg dus voor een sterke bedrijfsnaam en een opvallend logo.

Reageren op de opdrachten

Opdrachtgevers krijgen altijd veel reacties binnen. Het is de kunst om op te vallen tussen alle andere aanmeldingen. Oefen daarom in een document met je pitch. Wat ga je over jezelf vertellen, wat wil je over je bedrijf en diensten benoemen en hoe ga je ervoor zorgen dat de opdrachtgever enthousiast wordt van jouw verhaal? Schrijf meerdere ‘standaard reacties’ die je kunt plaatsen bij opdrachten waarin je geïnteresseerd bent. Personaliseer je definitieve reactie altijd per project.

Een nadeel van freelance & zzp platforms is dat je te maken hebt met concurrentie. Zorg er daarom voor dat je je branding op orde hebt, want met een overtuigende bedrijfsnaam en logo ga jij zeker opvallen!

Top 11 zzp en freelance opdrachten platforms

Dan zijn we nu op het punt gekomen waar we je de top 11 beste websites voor zzp’ers en freelancers gaan geven. De meeste websites zijn Nederlands, maar er zitten een aantal internationale platforms bij. Ideaal als je liever internationale klanten in je klantenbestand wilt opnemen!

1. Freelance.nl

zzp opdrachten

Dit is in Nederland toch wel de bekendste website voor freelancers. Het is namelijk ook de eerste website die speciaal voor freelancers is gemaakt en bestaat al sinds 2003. Je kunt hier zeer uiteenlopende opdrachten vinden voor diverse branches. Voorbeelden zijn in de ICT, vormgeving, communicatie, tekstopdrachten en administratie. De website doet denken aan een sollicitatieprocedure, waarbij je niet de andere freelancers kunt zien. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om naast een motivatiebrief, ook handmatig je vaardigheden en kwaliteiten toe te lichten. Het maakt dit platform zeer laagdrempelig.

2. Freelancer.nl

Freelance opdrachten

Op de tweede plek staat een bijna naamgenoot van nummer 1. Freelancer heeft ongeveer dezelfde soort freelance opdrachten, maar het acquisitieproces gaat iets anders. Je ziet hier ook gelijk hoeveel andere freelancers hebben gereageerd en wie dit zijn. Hierbij word je gelijk uitgedaagd om met een korte pitch krachtig te communiceren wie je bent en waarom je geschikt bent voor de klus. Ideaal voor als je wilt oefenen met je promotiepraatje!

3. Hoofdkraan

zzp platforms

Hoofdkraan is hetzelfde soort platform als eerder genoemde websites, alleen heb je hierbij de keuze uit diverse soorten abonnementen. Dit varieert van €25 per maand tot €70 per maand. Het is maar net waar jij denkt behoefte aan te hebben. Een bijkomend voordeel bij Hoofdkraan is de mogelijkheid om de opdrachtgever om aanbetaling te vragen. Dit is aan te raden als je ervoor kiest om een langer project uit te voeren of als je de zekerheid wilt hebben dat de opdrachtgever in kwestie niet uitbetaalt.

4. Werkspot (bouwvak, klus en tuin)

zzp opdracht platform

We gaan even voor de afwisseling een andere weg inslaan. Als freelancer hoef je namelijk niet altijd in bovenstaande branches te werken. Er zijn namelijk genoeg zpp’ers in de klusbranche! En voor die freelancers is Werkspot the place to be! Je kunt een account aanmaken en reageren op klussen in jouw regio (of verder als je het geen probleem vindt om te reizen of misschien een hotel te pakken in de buurt). Een kanttekening bij deze website is wel dat een recensie positief bijdraagt om op te vallen tussen de andere freelancers.

5. Upwork (internationaal)

zzp & freelance opdrachten Engels - internationaal

Upwork is een interessant platform als je internationaal wilt freelancen. De hele wereld heeft toegang tot deze website en er zijn zeer uiteenlopende opdrachten te vinden. Nu moeten we wel benoemen dat het hier vaak om korte en kleine klussen gaat. Als je op zoek bent naar een langdurige samenwerking is dit wellicht niet het platform voor jou. Daarnaast moet je er ook op letten dat de bedragen vaak in een andere valuta worden aangeboden als de euro.

6. Jellow

zzp vacatures

Jellow is een ander soort platform dan bovenstaande websites. Je kunt namelijk niet reageren op opdrachten, ze moeten jou vooral vinden en aantrekkelijk genoeg vinden (je vaardigheden uiteraard) om met je samen te werken. De kunst is om jouw profiel zo zorgvuldig mogelijk in te vullen met relevante informatie, zoals je werkervaring en je uurtarief. Vervolgens is het de taak aan de opdrachtgevers om in te zien dat jij waardevol genoeg bent voor een samenwerking!

7. Opdrachten.nl

Er staat niet voor niets bovenaan de website dat het een marktplaats voor freelancers. Je kunt namelijk opdrachten vinden in alle denkbare branches. Van Design tot zorg: er staat vast een zzp opdracht bij waar jij op kunt reageren. Je kunt kort in je profiel omschrijven wie je bent en wat voor dienst je aanbiedt. Daarnaast kun je ook een CV uploaden, zodat je niet alle werkervaring handmatig hoeft te omschrijven.

8. FreelanceDev

freelance platforms

Dit is het platform voor de freelance ICT’ers onder ons! Je kunt hier reageren op diverse soorten freelance opdrachten binnen de ICT branche. Van architect tot Java Engineer: vrijwel alle specialisaties worden gezocht.

9. Fiverr

Fiverr freelancer zzper opdrachten

Fiverr is nog een voorbeeld van een Engelse website, maar je kan hierbij ook Nederlands selecteren. Daarnaast is Fiverr, net als Jellow, een iets ander soort platform dan de overige websites. Je moet jezelf namelijk als verkoper profileren. Hiervoor moet je een ‘gig’ aanmaken, waarin je beschrijft wat voor dienst je levert, binnen welk termijn en hoeveel dit uiteraard kost.

10. Younited

younited

Voor deze website heb je geen betaald account nodig (daar houden we van). Je kunt zoeken op je branche en krijgt dan een overzicht van de beschikbare opdrachten. Anders dan bovenstaande platforms word je bij interesse verwezen naar de website van de opdrachtgever zelf. Je kunt Younited dus zien als een bemiddelaar.

11. Woordkunstenaars

Opdrachten tekstschrijvers

Deze website gaat iets anders te werk dan bovenstaande websites. De naam zegt het al: deze is specifiek voor copywriters bedoeld. Voor een vast bedrag per maand krijg jij een vermelding, waardoor je beter te vinden bent als tekstschrijver. Ideaal voor als je je vindbaarheid en bereik wilt vergroten!

Hulp nodig om te reageren op leuke opdrachten? Onze professionals weten wat er voor nodig is om een sterk merk op te zetten en jezelf te verkopen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close ✕
Extensies
De waardering van www.bedrijfsnaam.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 26 reviews.