Een BV oprichten in 2023 doe je zo (in 3 stappen)

BV oprichten

Wil jij een bv oprichten in 2022? Wanneer je start met ondernemen moet je tijdens je aanmelding bij de KvK een rechtsvorm kiezen. We kennen in Nederland diverse rechtsvormen zoals een eenmanszaak, een VOF, een stichting en een BV. Over die laatste rechtsvorm gaan we het in dit blog hebben. Wat is een BV, wanneer kies je hiervoor, wat zijn de kosten en hoe kun je in 3 stappen een BV oprichten? Lees snel verder om hier antwoord op te krijgen.

Wat is een BV?

Een BV staat voor Besloten Vennootschap. Een BV bestaat uit twee organen:

1. Bestuur
Het bestuur verzorgt de algemene en dagelijkse leiding. Je kunt ze zien als de directeur van een bedrijf. De bestuurders zijn bevoegd om alle belangrijke besluiten te maken namens de vennootschap.

2. Algemene vergadering

Nee, dit is niet zomaar een meeting die elke maandagochtend wordt ingepland. De algemene vergadering bestaat uit de aandeelhouders. In deze vergadering worden belangrijke besluiten genomen zoals het benoemen van bestuurders en het uitvoeren van de winstuitkering.

BV of eenmanszaak?

Waarom zou je voor een BV kiezen als je in je eentje een bedrijf hebt? Dan zou de logische stap toch zijn om voor een eenmanszaak te kiezen?

Het verschil zit hem in de omzet. Het kan zijn dat je zo’n goed product hebt of na jaren ervaring in loondienst je klanten kunt meenemen naar je eigen bedrijf. De kans is dan groot dat je een grotere omzet draait. Als je een omzet hebt van minstens €80.000 per jaar, wordt het aangeraden om voor een BV te kiezen. Een BV is dan namelijk fiscaal aantrekkelijker dan een eenmanszaak.

Is de omzet de enige reden om voor een BV te kiezen? Nee, een belangrijk tweede punt is aansprakelijkheid. Niet elke onderneming gaat gepaard zonder risico’s. Als BV ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden of schade indien het misgaat met je bedrijf. Als eenmanszaak mogen ze wel aanspraak doen op je privé bezittingen.

Mocht je een onderneming hebben die minder dan €80.000 omzet draait en doe je geen risicovolle investeringen dan is een BV minder interessant. In dit geval kies je voor een eenmanszaak, of als je met meerdere ondernemers bent, een VOF (Vennootschap onder Firma).

BV oprichten in 3 stappen

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij een BV en begint bij jou nu het avontuur om een BV te beginnen. Het oprichten van een BV in 2022 gebeurt in 3 belangrijke stappen en is anders dan een eenmanszaak of VOF inschrijven bij KvK. Het grootste verschil zit hem in de kosten. Je moet namelijk wel eerst investeren voordat je winst kunt maken.

1. Bezoek aan de notaris

Zodra je het concrete plan hebt om een BV op te richten, maak je eerst een afspraak bij de notaris. Tegenwoordig zijn er talloze partijen die deze procedure volledig online voor je kunnen afhandelen. De notaris stelt een akte van oprichting op. Hierin worden de statuten vastgelegd. Statuten beschrijven de uitgangspunten van de rechtspersoon met betrekking tot de naam, plaats en doel, het aandelenkapitaal en de blokkeringsregeling. De blokkeringsregeling voorkomt dat een aandeelhouder zijn of haar aandelen zomaar kan overdragen aan iemand anders. Deze regeling is niet verplicht.

2. Kapitaalstorting

Een voorwaarde voor het oprichten van een BV is dat je begint met een startkapitaal. Dit klinkt spannender dan het is. Het gaat om erom dat je een zakelijke rekening hebt geopend. Het is aan jou met hoeveel startkapitaal je wilt beginnen. Let er wel op dat een zakelijke rekening iets duurder is dan een privérekening. De bank moet namelijk eerst een controle doen over de zakelijke rekening.

3. Inschrijving KvK

Nadat je bovenstaande stappen hebt gezet (en let op, dit zijn echt verplichte voorwaarden voor het oprichten van een BV), is het tijd om de BV officieel te maken bij de KvK. Dit regelt de notaris ook. Door je in te schrijven bij de KvK kom je met je BV in het handelsregister te staan en kun je beginnen met ondernemen.

Tijdens je inschrijving bij de KvK moet je jouw bedrijfsnaam opgeven. De kracht van bedrijfsnamen wordt in de beginfase vaak onderschat. Onderzoek heeft aangetoond dat de bedrijfsnaam een directe invloed heeft op de winst van een bedrijf. Neem voor het bedenken van je bedrijfsnaam of merk dus echt even de tijd. Of neem eens een kijkje tussen ons aanbod kant-en-klare bedrijfsnamen incl. logo en domeinnaam. 

Bedrijfsnaam incl. logo en domeinnaam

Het is knap lastig om een bedrijfsnaam te bedenken. Hulp nodig? Laat je inspireren door onze collectie kant en klare bedrijfsnamen. Je koopt een bedrijfsnaam + domeinnaam + logo al vanaf €399. Hiermee kickstart je jouw bedrijf vandaag nog met een sterk merk.

Bekijk hier alle 350+ beschikbare bedrijfsnamen

 899,-
 399,-
 899,-
 899,-
 899,-
 399,-
 899,-
 899,-
Weekdeal
Oorspronkelijke prijs was: € 399.Huidige prijs is: € 299.,-
Bekijk 250+ bedrijfsnamen
BV oprichten kosten

Het minst leuke gedeelte van het proces: de kosten. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

  • Ten eerste het bezoekje aan de notaris. Hier ga je de meeste kosten maken. Houd rekening met een prijs vanaf €500. Daarnaast kost een inschrijving bij de KvK je €51,95. Een kleinere investering is het openen van een zakelijke rekening, waar je het startkapitaal kan storten.
  • Uiteraard adviseren wij om met een mooie basis te beginnen, maar €0,01 voldoet om het officieel te maken. Voor 2012 was het verlicht om minstens €18.000 te storten in de vorm van geld of een pand, de tijden zijn gelukkig veranderd.
  • Na die meevaller gaan we toch nog een laatste kostenpost benoemen. Het is namelijk handig om een kantoorpand te huren, vooral als je met meerdere aandeelhouders aan de slag gaat.
  • Laten we toch met iets leuks eindigen als kostenpost. De BV heeft natuurlijk ook een sterke bedrijfsnaam en logo nodig. Nadat je BV officieel is gemaakt, kun je ook bezig met het verzorgen van de huisstijl en het uitvoeren van marketingcampagnes.

Heb je geen inspiratie voor dit creatieve gedeelte? Laat ons je helpen! Bekijk ons uitgebreide aanbod van bedrijfsnamen en logo’s en kies degene die jouw BV het beste representeert.

Bedrijfsnaam incl. logo en domeinnaam

Het is knap lastig om een bedrijfsnaam te bedenken. Hulp nodig? Laat je inspireren door onze collectie kant en klare bedrijfsnamen. Je koopt een bedrijfsnaam + domeinnaam + logo al vanaf €399. Hiermee kickstart je jouw bedrijf vandaag nog met een sterk merk.

Bekijk hier alle 350+ beschikbare bedrijfsnamen

 899,-
 899,-
 399,-
 899,-
 899,-
Verkocht
 399,-
 399,-
 399,-
Bekijk 250+ bedrijfsnamen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close ✕
Extensies
De waardering van www.bedrijfsnaam.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 27 reviews.